Istihare:
Nasıl ve neden yapılır


İstihare ( hayırlı olanı arama): Bir karar verirken Allah’ın lütfunu ve hayırlı olanı bulmak için O’nun yardımını aramak

1

İstihare yapmak için niyet edin


2

2 rekat namaz kılın


3

İstihare duasını okuyun ve istihare yapacağınız ihtiyacı söyleyin


İstihare duası
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ ‭[burada ihtiyacınızı belirtin]‬ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ، وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي بِهِ


Allāhumma innī astakhīruka biʿilmika wa astaqdiruka biqudratika, wa asʾaluka min faḍlika (a)l-ʿaẓīm fainnaka taqdiru walā aqdiru wa taʿlamu wala aʿlamu wa anta ʿallāmu (a)l-ghuyūb. Allāhumma, in kunta taʿlamu anna hadha (a)l-amra [mention decision here] khayrun lī fī dīnī wa maʿāshī waʿāqibati amrī faqdurhu lī wa ya (a)s-sirhu lī thumma barik lī fīhi. Wa in kunta taʿlamu anna hadha (a)l-amra sharrun lī fī dīnī wa maʿāshī wa ʿāqibati amri faṣrifhu ʿannī wa (a)ṣrifni ʿanhu waqdir lī(ya) (a)l-khayra haythu kāna thumma arḍīnī bihi.
Ey sevgili Allahım, Sen’den, sonsuz ilminle bana hayırlı olanı göstermeni, ilahi kudretinle bana güç vermeni, sonsuz güzelliklerinden bana bahşetmeni diliyorum. Çünkü sen herşeye kaadirsin. Ben değilim. Sen herşeyi bilirsin. Ben bilmem. Ve Sen görünmeyen herşeyi de bilensin. Güzel Allah’ım, eğer bu kararım [burada karar bildirilir] dinim, dünya hayatım ve ahiret hayatım için hayırlı olacak ise gerçekleştir, bana yardım et, kolaylık sağla ve inayetinle beni yücelt. Amaeğer bu karar dinim, dünya hayatım ve ahiret hayatım için kötü sonuçlar verecekse bu kararı benden beni de ondan uzaklaştır. Ve onun yerine bana daha hayırlı olanı nasibet ve benim de bunu kabullenmemi sağla.

Ayrıntılar


Genel bakış

İstiharenin tam anlamı “hayırlı olanı arama” dır ve 3 basamaklı karar verme işleminin 3. basamağıdır:

  1. Hazırlık - Mantığınızla içinde bulunduğunuz durumu gözden geçirin. Araştırmanızı yapın.
  2. İstişare yapın (danışın) - Bu konuda tecrübeli ve bilgili olan birisine danışın.
  3. İstihare (hayırlı olanı arayın) - Belki bir karar vermeye çok yaklaştınız ama bunu gerçekleştirmede hala tereddütleriniz var. Verdiğiniz kararın doğruluğundan emin olmak istiyorsunuz. İşte burada istihare gerekli olur.

İstihare ibadeti

Şartlar

  • Diğer ibadetlerde gereken şartlar
  • İstihareye özel (belirli bir zaman dilimi veya özel banyo gibi) başka şartları yoktur.

Nasıl yapılır

İki rekat nafile namazı kılınır( Günlük beş vakit namazların dışında kılınan namaz nafiledir). Her rekatta Fatiha’dan sonra herhangi bir sure okunur. Peygamberimizce (SAV) özel bir sure belirtilmemiştir. Bitirip selam verdiğinizde İstihare duasını Peygamberimiz(SAV) tarafından tavsiye edildiği gibi Arapça okuyunuz ve hangi dilde tercih ederseniz dileğinizi açıkça bildiriniz. Eğer ezberinizde yoksa bir kağıttan veya telefonunuzdan da okuyabilirsiniz. Eğer Arapça okuyamıyorsanız Türkçe yazılışından okuyabilirsiniz.

Netice

İstihare sonrası bir rüya, bir işaret vs. görmeyebilirsiniz. Allah (CC) kalbinize, vereceğiniz kararın doğru olup olmadığına, ve de hayırlı olan karara doğru bir meyillik, bir ilham verecektir.

Sonuç

İstihare doğal bir işlemdir. Olağanüstü sonuçlar beklemeyin. İstiharenin tüm amacı kararınızın arkasında Allah’ın olduğunu garantiye almaktır. Haram eylemler için istihare yapılmaz ( Mesela alkol içsem mi diye). Veya yapılması emredilmiş eylemler için de ( Bugün yatsı namazını kılsam mı kılmasam mı gibi) istihare yapılmaz. İstihare sonrasında aldığınız karardan pişmanlık duymayın-ki bu Allah’ın bilgisinden şüpheye düşmek olur. Kararınız hayal ettiğiniz gibi sonuçlanmasa bile, bilesiniz ki bu sizin için daha hayırlıdır ve bunda sizin göremediğiniz lütuflar vardır.

EN ÇOK SORULAN SORULAR


1. Ya hala karar veremezsem?

O zaman bilin ki Allah size bir ilham, bir işaret vermedi. Bu, Allah’ın sizin hala onun sonsuz lütfu ve yardımınızdan yararlanmak için O’na yalvarmanızı istiyor olmasının bir işareti olabilir. Dua etmeye devam edin. Asla ümidinizi yitirmeyin. Bin kere bile dua edip cevap alamasanız da bu daha çok istemenize engel değildir.

2. Başkası için istihare yapabilirmiyim?

Bunun hakkında bir şey bildirilmemiştir. Kararı verecek olan kişinin yapması gereklidir.

3. Eğer ibadetlerimi tam yerine getiremiyorsam, duamın kabul olacağından emin değilsem?

Allah’ın kapısı herkese açıktır. En büyük günahkar bile geri dönüp Allah’tan isteyebilir. Bu sizin halis niyetinize ve Allah’a olan güveninize bağlıdır.

4. Eğer kararım sadece beni etkilemeyecekse?

O zaman kimleri etkileyecekse,o kişilerin hepsinin kendi istihare dualarını yapması gerekir.

5. Eğer kesin karar vermiş olsam ve de kararımdan emin olsam bile istihare yapmam gerekir mi?

Evet. Bu, o işinizde Allah’ın yardımını ve lütfunu arttırır. Sahabeler en basit günlük işler için bile istihare yaparlardı.

6. İki rekat namaz kılmadan istihare duasını okuyabilirmiyim?

Sadece duayı okumak yeterlidir. Peygamberimiz (SAV) açıkça 2 rekat namaz kılın demiştir. Fakat sadece duayı da okuyabilirsiniz eğer sık sık istihare yapıyorsanız. Veya acele bir karar vermeniz gerekiyorsa. Namaz kılmaya özürlü hanım kardeşlerimiz için namazı kılmadan duasını etmek tamamiyle geçerlidir.

7. Arapça okuyamıyorsam? Yeni Müslüman olmuş veya dinimi yeni öğrenmeye başlamışsam, Arapça diksiyonum güzel değilse?

Duanızı Türkçe edin. Bilin ki Allah hangi dilde olursa olsun duanızı anlar. Ve daima tüm içtenliğinizle Allah’a yalvarın. Allah sizin hakikaten canı gönülden ve sadece O’na yalvardığınızı bilmek ister. Eğer bu Arapça’dan başka bir dilde daha iyi yapılacaksa bırakın öyle olsun.

8. Madem Allah her dilde duayı anlıyor, o zaman neden Arapça dua etmem gerek?

Çünkü Peygamberimiz (SAV) bize bu duayı öğretti. O’nun ağzından çıkan sözlerle dua etmek daha faziletlidir. Ve dahası, O’nun sevgili sahabileri “Peygamberimiz bize bu duayı Kur’an’dan ayetler öğretir gibi öğretti” demişlerdir.

9. İstihare yapmadan bir karar aldım. Başarısız olmaya mahkummuyum?

Hayır. İstihare bir kulun aldığı kararda Allah’ın yardımını dilemek için bir araçtır. Fakat Allah, kulunun eylemlerine göre yardımını esirgemeyecek kadar lütuf sahibidir.

10. Bir karar için en fazla kaç kere istihare yapmalıyız?

Peygamberimiz (SAV) belirli bir sayı belirtmemiştir. Bir kere veya bin kere yapmak kişiden kişiye göre değişir. Eğer hala kalbinizde bir işaret bir ilham belirmemişse istişareye devam edin. Eğer bir ilham hissetmişseniz bilin ki bu Allah’tandır ve bunu kabul edin. Emin olmak için tekrar tekrar istihare yapmanıza lüzum yoktur.