استخاره:
چگونه و چرا


استخاره (طلب خیر): خواستن هدایت و برکت از الله سبحانه و تعالی هنگام گرفتن یک تصمیم

1

نیت کنید


2

دو رکعت نماز ادا کنید


3

بعد از ادای نماز دعای استخاره را بخوانید و ضرورت خود را ذکر کنید


دعای استخاره
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ (ضرورت را تان را در این قسمت ذکر کنید) خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ، وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي بِهِ

پروردگارا! من خیر را بواسطه علمت "علم نا محدوت" از تو میطلبم، و توانایی را ذریعهٔ قدرتت از تو میطلبم، و من از تو فضل بزرگ و بی پایانت را میطلبم، چون تو بی تردید توانای کامل هستی و من ناتوانم، تو همه چیز را میدانی و من نمیدانم و تو دانا بر "عالم" غیب هستی، پروردگارا! اگر تو میدانی که این امر(ضرورت را تان را در این قسمت ذکر کنید) برایم خیر در دینم، در زندگی دنیوی ام، و در عاقبت امرم "آخرتم"‏ است، پس انرا برایم مقرر و میسر فرما و در آن برایم برکت بِنِه، و اگر تو میدانی که این امر برایم شرِّ در دینم، در زندگی دنیوی ام و در عاقبت اَمرم هست، پس آنرا ازمن و مرا از آن دور کن، و باز مقرر کن آنچه برایم خیر است هرآنچه که باشد، و مرا بدان راضی کن.

توضیحات


نگاه کلی

استخاره به معنای طلب خیر بوده و سومین قسمت از فرایند تصمیم گیری سه مرحله ای است:

  1. آماده گی - نخست خرد و منطق خود تان را بکار برده و شرایط و موقیعت خود را ازریابی کنید
  2. استشاره (مشوره خواستن) - در مورد موضوعی که شما به راهنمایی نیاز دارید با افراد که دانش و تجربه مربوط را دارند مشوره کنید
  3. استخاره – (بعداز بکار گیری دو مرحله پیشین) - شما ممکن به انتخاب و تصمیم نزدیک شده باشید، اما هنوز هم ذهن تان دچار مناقشه برای تصمیم نهایی است. شما اطمینان و وضاحت میخواهید، و اینجاست که بالاخره وقت ادای نماز استخاره میرسد.

نماز استخاره

پیش شرط ها

  • شرایط نماز استخاره همانند شرایط بقیه نماز هاست
  • هیچ نوع پیش شرط خاص برای نماز استخاره وجود ندارد

استخاره چگونه ادا شود؟

دو رکعت نماز نفل ادا کنید ، و در هرکعت بعد از سوره فاتحه یک سوره دیگر بخوانید، رسول الله ﷺ هیچ سوره را برای نماز استخاره مشخص نکرده اند. وقتی نماز تمام شد و به دو طرف سلام کردید، دعای استخاره را آنچنانکه رسول الله ﷺ ارشاد فرموده اند به عربی بخوانید. اگر آنرا به حفظ ندارید، پس آنرا از روی کاغذ یا صفحه تیلفون تان بخوانید. اگر قادر به خواندن متن عربی آن نیستید، ترجمه آنرا بخوانید. بعد از دعای استخاره، دعای دیگر لازم نیست

نتیجه

دیدن خواب، رویا و اشاره حتمی نیست (اما ممکن است.) الله سبحانه و تعالی تمایل و اطمینان را در قلب شما برای انجام یا ترک آن تصمیم ایجاد خواهد کرد.

خلاصه

استخاره یک فرایند طبیعی است. از آن نباید تو قع غیرطبیعی داشت. استخاره در کٌل ، شما را مطمئِن میسازد که برکات الله متعال در حمایت از تصمیم شما قرار دارد. استخاره برای کارهای حرام (مانند نوشیدن شراب) و یا هم ادای فرایض (چون نماز) نادرست و نا جایز هست. بعد از استخاره از تصمیم تان پشیمان و روگردان نشوید چون این روگردانی در واقع روگردانی و شک در هدایت الله متعال است. حتی اگر نتیجه تصمیم بگونه که شما پیشبینی کرده بودید در نیامد، بدانید که همین برای شما بهتر بوده و در این امر خیر و برکات برای شماست، حتی اگر آن خیر و برکات را تا هنوز دیده نمی توانید.

سوالات متداول


1. اگر هنوز هم نتوانم تصمیم بگیرم چی؟

پس بدانید که خداوند ج تا هنوز تمایل (آن امر) را در قلب شما ایجاد نکرده است. این میتواند یک علامت باشد که خداوند ج میخواهد شما پیوسته از او (خداوند ج) طلب یاری کنید، پس از او خواهان کمک و معاونت خدایی اش در این امر شوید. هرگز امید تان را از دست ندهید، حتی اگر هزار بار خواستید و جواب نگرفتید، این (جواب نگرفتن) دلیل برای قطع دعا نیست.

2. آیا میتوانم برای (بجای) کسی دیگر استخاره کنیم؟

این کار در گذشته صورت نگرفته و هیچ نمونه هم برایش وجود ندارد. استخاره میباید توسط شخص تصمیم گیرنده ادا شود.

3. اگر من یک مسلمان متمسک نباشم و امید قبولیت دعا خود را نداشته باشم، در آنصورت چی؟

الله ج پذیرا و قابل دسترس برای همه است. تا انجا که حتی مرتکبین گناه های کبیره میتوانند برگردند و از الله ج کمک بخواهند. این نشانهِٔ از اخلاص و اعتماد تان به الله ج است.

4. اگر قرار باشد که علاوه برمن افراد دیگر نیز در این تصمیم که بخاطر آن استخاره میشود شامل بوده ومتأثر شوند، در آنصورت چی؟

در آنصورت همه کسانیکه شامل این تصمیم میشوند هر کدام برای خود استخاره کنند.

5. آیا میتوانم با وجود آنکه بر تصمیم خود مطمئن هستم استخاره کنم؟

بلی، چون استخاره بر برکات کار و فعالیت شما می افزاید. اصحاب کرام (رض) حتی در کار های روز مره خود استخاره مینمودند.

6. آیا میشود تنها دعای استخاره را بدون ادای دو رکعت نماز خواند؟

تنها خواندن دعا هم کافی است. رسول الله ﷺ صراحتاً فرموده اند که دو رکعت نماز ادا گردد، اما اگر شما در وضیعت قرار دارید که باید فوراً تصمیم بگیرید، یا هم میخواهید که این دعا را بشکل دومدار بخوانید، در اینصورت شما میتوانید دعا استخاره را بدون ادای نماز آن بخوانید. برای خواهرانیکه بنابر عذرشان نمیتوانند نماز شان را ادا کنند خواندن دعای استخاره بدون عبادات جسمی جایز هست.

7. اگر توان خواندن دعا را به عربی نداشته باشم چی؟ من تازه به اسلام برگشته ام و در تلفظ کلمات این دعا مشکل جدی دارم.

ترجمه دعا را به زبان خودتان بخوانید و این را بدانید که الله ج دعا های شما را به هر زبان که باشد میداند. و همانند همیشه، الله ج را با قلب تان بخوانید. خداوند ج میخواهد بداند (گرچند او میداند) که شما واقعاً و خالصاً فقط از او کمک میخواهید. اگر مطلب به زبان دیگر بهتر از زبان عربی انتقال می یابد، در آنصورت بلی (به زبان دیگر هم درست است).

8. اگر الله ج تمام زبان ها و دعا ها را میداند، پس چرا دعا به عربی خوانده شود؟

بخاطریکه رسول الله ﷺ ما را چنین تعلیم داده اند، و تنها بخاطر تکرار عین کلمات که از زبان رسول الله ﷺ خوانده شده اند برکات بیشتر کسب خواهیم نمود. علاوه برآن، اصحاب کرام رضی الله عنهم اجمعین میفرمایند که رسول الله ﷺ دعا استخاره را بگونه به ایشان تعلیم داد که گویی بخش از قران کریم را به ایشان تعلیم میدهد.

9. من تصمیم ام را بدون استخاره گرفته ام، آیا عاقبت کار ام بی نتیجه و نا میمون است؟

نخیر، استخاره راهی است برای بنده تا از ربّ خود در کارهایش طلب کمک و برکت نماید، اما پروردگارش بسیار مهربانتر از آنست تا کمک ها و برکات خود را مشروط و وابسته به اعمال بنده اش کند.

10. آیا یک حد معین برای تکرار (تعداد) استخاره بر یک امر مشخص وجود دارد؟

رسول الله ﷺ تعداد را برای ما معین نکرده اند. چی یک و یا هم هزار مرتبه همه مربوط به خود افراد است. اگر شما بعد از استخاره تمایل قلبی به تصمیم مورد نظر تان احساس نمی کنید، پس به استخاره تان دوام دهید. اگر هیچ تمایل را حس نکردید، بدانید که همین از جانب خدواند ج است و آنرا بپذیرید. آنجا دیگر ضرورت نیست که به دنبال اطمینان از چگونگی استخاره باشید.